I Sverige finns det gott om politiska partier och i artikeln tittar vi närmare på några av partierna i riksdagen. Partierna tävlar om väljarnas gunst och om makt och inflytande. Vilka som får regera kan avgöra allt från vilka resurser som militären eller olika myndigheter som till exempel myndigheten för samhällsskydd och beredskap får, till hur dyr en flyttstädning i Göteborg blir eller hur många lägenheter och nya hus som byggs. Att Sverige under några årtionden på 1960-talet, 1970-talet och 1980-talet byggde bort den bostadsbrist som fanns berodde till exempel på ett politiskt initiativ som kallades för miljonprogrammet, där målet var att bygga en miljon nya bostäder under en period på tio år. Ett konkret exempel på att politiken faktiskt kan göra skillnad.

Det första partiet som vi tittar lite närmare på är Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Socialdemokraterna brukar nästan alltid bli Sveriges största parti i valen, ja man får nog gå mycket långt tillbaka i tiden för att hitta ett val när det inte var så. Även i det senaste valet år 2018 så blev Socialdemokraterna det största partiet med drygt 28 procent av rösterna, vilket gör Socialdemokraterna till det överlägset största partiet i Sverige med god marginal ner till det nästa största partiet i valet, som blev Moderaterna. Moderaterna fick cirka 19 procent i valet så Socialdemokraterna är alltså cirka 50 procent större än Moderaterna, eller 9 procentenheter.

Men det var faktiskt inte alltför länge sedan det var betydligt jämnare. Vid valet år 2014 så skilde det inte alls lika mycket, där fick Socialdemokraterna 31 procent medan Moderaterna landade på runt 25 procent. Och ytterligare fyra år tidigare så var det faktiskt så pass jämnt mellan de två största partierna att det skiljde mindre än en procent, när Socialdemokraterna fick cirka 31 procent och Moderaterna fick 30 procent vilket var ett riktigt toppval för Moderaterna. Sedan dess har Socialdemokraterna tappat cirka 10 procent av sina väljare medan Moderaterna har tappat ungefär en tredjedel, eller 33 procent.

Moderaterna är fortfarande Sveriges näst största parti, men med minde än två procents marginal ner till det tredje största partiet. Moderaterna är ett liberalkonservativt parti medan Socialdemokraterna är ett socialistiskt parti. Moderaternas parti har inslag av både liberalism och konservatism och man kan nog med fog säga att partiet Moderaterna har rört sig i en mer konservativ riktning, åtminstone på vissa punkter som invandring/migration samt lag & ordning, under de fyra år som har gått sedan Fredrik Reinfeldt lämnade partiet och posten som partiledare.

Nästa parti vi tar upp är Miljöpartiet, ett relativt nystartat parti med politiska mått mätt som inte har över 100 år på nacken utan istället grundades någon gång på 1980-talet ungefär. De är numera riksdagens minsta parti vilket är ett bakslag. Det har kostat för Miljöpartiet att regera med Socialdemokraterna mellan år 2014 och 2018, menar många politiska analytiker. I valet 2014 så blev de riksdagens fjärde största parti. Centerpartiet, Kristdemokaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna (före detta Folkpartiet) har gått om Miljöpartiet, som backade från cirka 7 procent i 2014 års riksdagsval till 4,4 procent i 2018 års val.