I följande text kan du lära dig mer om Thorbjörn Fälldin och den politik som han drev.

Om Thorbjörn Fälldin

Thorbjörn Fälldin blev historisk inom Centerpartiet, för att han fick ihop så många mandat, än idag jämförs hans meriter med andra ledares. Men, för att ta några kliv bakåt i historien tar vi istället avstamp i det faktum att Thorbjörn är född och uppvuxen i en engagerad familj. Båda hans föräldrar var engagerade i det så kallade Bondeförbundet, det dåvarande Centerpartiet. Det påverkade med största sannolikhet Thorbjörns val också. Att han är uppvuxen på en gård påverkade honom i allra högsta grad, eftersom han senare drev och ägde en egen gård tillsammans med sin fru. Samt att de frågor som engagerade honom politiskt ofta hade anknytning till natur, jordbruk och miljö.

Han beskriver sin uppväxt som fin och harmonisk, även om det ofta var knapert samt att hans familjs företag som bönder hade svårt att få ihop det ekonomiskt. Om du också driver eget och har svårt att få pengar från någon av dina kunder kan inkasso, se länk vara ett bra alternativ. De hade sällan speciellt mycket pengar under hans uppväxt, något som också kom att prägla honom under resten av livet. Han bestämde sig nämligen att studera och ta en realexamen, vilket han också gjorde. Dessutom tog han en reservofficersexamen utöver sin realexamen. Trots det valde han att ändå bli bonde som och han kom att kännetecknas som bonden som blev politiker, trots att han var lika utbildad som många av dagens politiker är.

Politiskt aktiv

Han började i Bondeförbundets ungdomsförbund som tonåring och var parallellt med det aktiv i Svenska Fåravelsföreningen och förbundsordförande en period i Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund. Efter det tog engagemanget för Bondeförbundet allt mer tid och energi.

Det finns inte bara litteratur om Thorbjörn Fälldin utan också andra som har berättat om honom i olika intervjusammanhang. Han har också citerats i Kina bland annat. Dessutom har det gjorts dokumentär om honom också.

1969 blev han vald till Centerns vice ordförande och i samband med det avslutade han sitt åtagande i Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund. Och 1971 övertog han ordförandeposten och blev partiledare för Centerpartiet. 1976 stod han som alternativ statsministerkandidat vid sidan av Olof Palme och det var då den kända debatten om kärnkraften ägde rum i Scandinavium i Göteborg. Han blev senare stadsminister mellan 1976-1978, för att sen axla ansvaret igen 1979-1982.

I slutet av 1985 lämnade Thorbjörn livet som politiker och återupptog arbetet som bonde. Det var hans fru som hade skött deras gård under tiden som han hade varit som mest politiskt aktiv. Då hade han hunnit med att både vara den första svenska statsministern som besökt Kina och varit omtalad i den omfattande Geijeraffären. Livet som bonde var nog på många sätt mycket lugnare än livet som politiker.