Att det inte finns någon klar vinnare i valet har lett till långa förhandlingar och det har nu gått över en månad utan att Sverige egentligen har någon statsminister. Hur kan det då komma sig att Sverige faktiskt fungerar som normalt. Folk går till jobbet, lämnar och hämtar barn på dagis, dricker drinkar och lagar goda middagar på helgen. Hur kommer det sig att våra liv fortsätter precis som vanligt trots att den politiska situationen i landet sägs vara ett rent kaos? I följande inlägg kommer du kunna läsa lite mer om vad det är som gör att Sverige faktiskt kan fortsätta som ett normalt land och lite om hur de olika utfallen i dagens läge kan se ut. Det är inte lika enkelt som att surfa in på Enklare.se och jämföra lån direkt, men principen är lite likadan.

Livet flyter på som vanligt

Som många kanske märkt så är det ingen märkbar skillnad i landet även om situationen förklaras som katastrofal och att landet befinner sig i kaos. Vad är det då som gör att vi svenskar faktiskt kan fortsätta ett normalt liv trots det politiska läget? Jo, Sverige har ett väldigt bra system som gör att väldigt många kommuner och landsting kommer att fortsätta att sköta sig själva och vet vad de förväntas att göra. Det är precis som att svenskar på alla nivåer och plan i samhället har sett till att få det här att fungera så bra som möjligt, trots läget. Det är dock svårt att säga hur själva utgången kommer bli, här kan du läsa mer om vilka alternativ som finns.

Moderaterna vill bilda regering med alliansen

Det här är ingen nyhet men nu finns det dock rykten om att Ulf Kristersson skulle kunna tänka sig att söka stöd av SD bara för att kunna bilda regering. Det här är något som upprör andra partier som till exempel liberalerna och centerpartisterna. Frågan är om de kan bilda regering utan något stöd från den vänstra sidan. Och faktum är att svenskar generellt inte har röstat på de två ytterligheterna som finns bland partierna, nämligen vänstern och SD.

Vad händer om Ulf inte blir vald till statsminister?

Då kommer talmannen utse en ny person som ska försöka sätta ihop en regering och sedan kommer riksdagen få rösta igen. Det här kan pågå ett tag och för den som vill lära sig mer om politik finns det så kallade valkompasser som hjälper en finna det partiet som man sympatiserar mest med. Nu är ju valet visserligen redan gjort, men det kanske är en bra grej att göra bara för att se om man känner sig själv och sitt parti på riktigt. Det finns många olika valkompasser online.